Συχνές Ερωτήσεις για την Ασφάλιση Υγείας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΜΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ;
Σε κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας γίνεται αναφορά σε περιπτώσεις παθήσεων οι οποίες δεν καλύπτονται ποτέ. Αυτές είναι οι εξαιρέσεις. Υπάρχουν αντίστοιχα και οι περιπτώσεις παθήσεων οι οποίες για να καλυφθούν πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Αυτές οι περιπτώσεις είναι οι αναμονές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη σύναψη της ασφαλιστικής σύμβασης ο ασφαλισμένος να έχει σαφή ενημέρωση σχετικά με τις εξαιρέσεις και τις αναμονές του συμβολαίου του.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ;
Απαλλαγή είναι ένα αρχικό ποσό εξόδων το οποίο δεν αποζημιώνεται από την ασφαλιστική εταιρία και πληρώνεται από τον ασφαλισμένο. Για παράδειγμα, σε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα με απαλλαγή 1000 ευρώ, για μία νοσηλεία με κόστος 5.000 ευρώ, η αποζημίωση σας θα είναι 4.000 ευρώ. Όσο μικρότερη είναι η απαλλαγή τόσο ακριβότερο είναι ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΣΟΒΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ;
Τα προγράμματα υγείας που δεν έχουν περιορισμένη διάρκεια και ο ασφαλισμένος μπορεί να κρατήσει το ίδιο συμβόλαιο (σε παροχές και όρους) για όλη του τη ζωή. Η ασφαλιστική εταιρία δεν έχει δικαίωμα να διακόψει το συμβόλαιο του ασφαλισμένου, ακόμα και αν διακόψει το πρόγραμμα για νέους πελάτες. Έχει όμως το δικαίωμα να αναπροσαρμόσει κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΝΑΝΕΟΥΜΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ;
Ετησίως ανανεούμενα είναι τα προγράμματα ασφάλισης υγείας με ετήσια διάρκεια τα οποία μπορούν να ανανεωθούν κάθε χρόνο. Η ασφαλιστική εταιρία έχει τo δικαίωμα κάθε χρόνο να αναθεωρήσει τα ασφάλιστρα και τις παροχές ή ακόμα και να τα διακόψει. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση από τις ασφαλιστικές εταιρίες να δημιουργούν ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΣΕ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΩ;

Τα Ασφαλιστικά προγράμματα υγείας είναι αρκετά περίπλοκα, με πολλούς περιορισμούς, με αναμονές κάλυψης, με γενικές εξαιρέσεις, με περιορισμούς στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, με ιδιαίτερες συμφωνίες ανά Νοσοκομείο και με επιπλέον Δωρεάν παροχές από αυτά.

  • 1η κίνηση: Για τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο είναι να επιλέξει έναν Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή είτε μέσω σύστασης, είτε από προσωπική επιλογή. Δίνουμε προσοχή ώστε ο Διαμεσολαβητής να είναι Πιστοποιημένος, ενεργός (ελέγχουμε πολύ εύκολα πλέον μέσω Επαγγελματικών Επιμελητηρίων ότι είναι καταχωρημένος στα Μητρώα), καλό είναι να ασκεί αποκλειστικά το επάγγελμα αυτό ώστε να είναι περισσότερο ενήμερος και γνώστης της Ασφαλιστικής Αγοράς.
  • 2η κίνηση: Αυτός ο διαμεσολαβητής είναι ο άνθρωπος που θα μας αναλύσει και θα συγκρίνει για εμάς όχι μόνο τα Ασφαλιστικά προγράμματα, αλλά γενικότερα τις Ασφαλιστικές μας ανάγκες.
  • 3η κίνηση: Προσέχουμε λοιπόν και δίνουμε βάση στα παρακάτω χαρακτηριστικά πριν καταλήξουμε σε συνεργασία : Την Ασφαλιστική Εταιρεία, Τον Ασφαλιστικό Σύμβουλο όπως είπαμε παραπάνω, καθώς αυτός θα είναι διαρκώς κοντά μας σύμβουλος και συμπαραστάτης σε ότι χρειαστεί, Την απαλλαγή του προγράμματος, τυχόν επιπλέον ποσό συμμετοχής μου στο πρόγραμμα, το όριο (κεφάλαιο) κάλυψης μου στην Ελλάδα αλλά και εκτός Ελλάδος, τα Συνεργαζόμενα Νοσοκομεία, τις εξαιρέσεις που έχει το κάθε πρόγραμμα, τις ειδικές εξαιρέσεις που μπορεί να μου θέσει κάποια Ασφαλιστική Εταιρεία έπειτα από Αίτηση Ασφάλισης, τις επιπλέον καλύψεις που έχω την δυνατότητα να προσθέσω στο πρόγραμμα, τις επιπλέον Δωρεάν υπηρεσίες βάσει συνεργασιών που μου παρέχει το πρόγραμμα Ασφάλισης.