Συχνές Ερωτήσεις για την Ασφάλιση Περιουσίας

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩ;
Οι κίνδυνοι που συνήθως καλύπτουν όλα τα ασφαλιστήρια είναι πυρκαγιά, κεραυνός και έκρηξη λέβητα ή υγραερίου. Στο ασφαλιστήριο αυτό μπορείς να προσθέσεις ένα αριθμό κινδύνων ή άλλων καλύψεων ανάλογα με τις ασφαλιστικές σου ανάγκες. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις ένα ασφαλιστήριο σε μορφή πακέτου, με ένα αριθμό κινδύνων και άλλων καλύψεων. Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, το ασφαλιστήριο σου μπορεί να περιλαμβάνει μερικούς ή τους περισσότερους από τους πιο κάτω κινδύνους:
 • Σεισμό
 • Θύελλα, καταιγίδα, πλημμύρα
 • Πτώση δένδρων ή κλάδων δένδρων
 • Ζημιά από σπάσιμο σωλήνων, υπερεκχείλιση υδατοδεξαμενών ή διαρροή νερού ή καυσίμων
 • Πτώση αεροσκαφών ή πρόσκρουση οχημάτων
 • Οχλαγωγίες, εργατικές ή πολιτικές ταραχές ή απεργίες
 • Κακόβουλη ζημιά
 • Έκρηξη
 • Κλοπή με παραβίαση (διάρρηξη)
ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ;
Ένα ασφαλιστήριο Κατοικίας μπορεί επίσης επιπρόσθετα να περιλαμβάνει:
 • Κλοπή που δεν συνοδεύεται κατ’ ανάγκη από παραβίαση (διάρρηξη)
 • Θραύση υαλοπινάκων και καθρεπτών
 • Τυχαία ζημιά σε καλώδια και υπόγειες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας
 • Πτώση κεραιών και δορυφορικών συστημάτων
 • Έξοδα αποκομιδής συντριμμάτων
 • Έξοδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών
 • Απώλεια Ενοικίων
 • Έξοδα μεταστέγασης
 • Τυχαία απώλεια ή ζημιά ή ασφάλιση όλων των κινδύνων
 • Αποζημίωση σε αξία αντικατάστασης
 • Aυτόματη αναπροσαρμογή του ασφαλισμένου ποσού
 • Κάλυψη απώλειας ή ζημιάς στην περιουσία οικιακής βοηθού
 • Αστική Ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή και των μελών της οικογένειας του
 • Αποζημίωση για θάνατο του ασφαλισμένου ή/και των μελών της οικογένειάς του από ατύχημα
 • Τεχνική βοήθεια
ΑΝ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ ΜΟΥ, Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΑ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ;
Στην περίπτωση που το ασφαλιστήριο σου περιλαμβάνει κάλυψη ζημιάς από σπάσιμο σωλήνων θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η κάλυψη δεν συμπεριλαμβάνει τις ίδιες τις σωλήνες ούτε το κόστος για τον εντοπισμό του σημείου διαρροής. Αυτό που καλύπτεται είναι η ζημιά που προέρχεται από το σπάσιμο των σωλήνων και τη διαρροή του νερού στην ασφαλισμένη περιουσία και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Ζήτησε να σε ενημερώσει ο ασφαλιστής σου για την έκταση της κάλυψης, η οποία διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία.
ΑΝ ΜΕ ΚΛΕΨΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΥ Ή ΑΠΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟΣ ΑΝ Η ΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΗΞΗ;
Η απάντηση είναι αρνητική. Η συνηθισμένη κάλυψη που προσφέρεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι εκείνη της κλοπής μετά από παραβίαση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν βίαια και δυναμικά μέσα, με εμφανή σημάδια χρήσης βίας για την είσοδο και έξοδο του κλέπτη από το σπίτι. Αν επιθυμείς να έχεις ευρύτερη κάλυψη, θα πρέπει να το ζητήσεις και να πληρώσεις επιπρόσθετα ασφάλιστρα.
ΑΝ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΘΥΕΛΛΑ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ Ή ΠΛΗΜΜΥΡΑ, Ο ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ, Η ΚΕΡΑΙΑ, ΟΙ ΤΕΝΤΕΣ Ή ΤΑ ΠΕΡΙΤΟΙΧΙΣΜΑΤΑ ΜΟΥ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟΣ;
Συνήθως όχι. Ζήτησε να μάθεις κατά πόσο τα πιο πάνω αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται στην κάλυψη και αν όχι, ζήτησε να συμπεριληφθούν, πληρώνοντας επιπρόσθετο ασφάλιστρο.
ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΟΥ;
Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που επιλέγεις να ασφαλιστείς. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ανάλογος θα είναι και ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσής σου, σε περίπτωση που θα υποστείς ζημιά και θα υποβάλεις απαίτηση. Δηλαδή αν επιλέξεις το ασφαλιστήριό σου να προβλέπει αποζημίωση με βάση την πραγματική αξία της περιουσίας σου, αυτό σημαίνει ότι το ασφαλισμένο ποσό θα πρέπει να αντιπροσωπεύει την αξία ανακατασκευής του σπιτιού ή αντικατάστασης του περιεχομένου, μείον παλαιότητα, φθορά ή χρήση και θα αποζημιωθείς με βάση αυτό τον υπολογισμό. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η παλαιότητα, φθορά ή χρήση πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα σημαντική μείωση του ποσού της αποζημίωσης σου. Αν το ασφαλιστήριό σου προβλέπει αποζημίωση με βάση την αξία αντικατάστασης ή την αξία καινούργιου για παλιό, αυτό σημαίνει ότι το ασφαλισμένο ποσό θα πρέπει να αντιπροσωπεύει την αξία ανακατασκευής ή αντικατάστασης με καινούργιο, χωρίς αφαίρεση για παλαιότητα, φθορά ή χρήση. Αυτό σημαίνει ψηλότερο ασφαλισμένο ποσό, ψηλότερα ασφάλιστρα αλλά και ψηλότερη αποζημίωση. Η αξία που ασφαλίζεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης και απόφασης για να μην μείνεις εκτεθειμένος.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΠΟΣΟ;
Βεβαιώσου ότι το ασφαλισμένο ποσό για το κάθε είδος αντικειμένου που ασφαλίζεται (κτίριο, περιεχόμενο, πολύτιμα αντικείμενα) αντιπροσωπεύει την πραγματική αξία του, ούτως ώστε να μην είσαι υποασφαλισμένος αλλά ούτε και υπερασφαλισμένος. Για παράδειγμα, το ασφαλισμένο ποσό ενός διαμερίσματος που έχουμε αγοράσει, πρέπει να αντιπροσωπεύει την κατασκευαστική του αξία, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την αξία του οικοπέδου ή την αξία του λόγω της περιοχής στην οποία βρίσκεται.
Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ Ή ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ;
Εσύ καθορίζεις το ποσό για το οποίο θέλεις να ασφαλίσεις την περιουσία σου.
ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΦΑΛΙΣΩ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ;
Το ασφαλισμένο ποσό καθορίζεται από την αξία της περιουσίας και όχι από το ποσό του δανείου που έχεις πάρει από την τράπεζα. Φρόντισε να ασφαλίσεις την περιουσία σου στην πραγματική αξία και όχι στο ύψος του δανείου.
ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΩ ΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ Ή ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ;
Σε περίπτωση απαίτησης, για οποιοδήποτε ποσό, μικρό ή μεγάλο, αναλαμβάνεις αναλογία των ζημιών, γιατί θεωρείσαι συνασφαλιστής. Για παράδειγμα, αν το σπίτι σου αξίζει €200.000 και το ασφαλίσεις €100.000 και υποστείς ζημιά €50.000, θα αποζημιωθείς μόνο για €25.000. Θα είσαι υπόλογος πάντοτε για το 50% οποιασδήποτε ζημιάς συμβεί. Με άλλα λόγια, υποασφάλιση σημαίνει μερική ασφάλιση, και μερική ασφάλιση σημαίνει μερική αποζημίωση.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΩ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΩ;
Τα ασφαλιστήρια συνήθως καλύπτουν τα πολύτιμα αντικείμενα περιορίζοντας το ποσό κατά αντικείμενο αλλά και συνολικά. Θα πρέπει λοιπόν να διερευνήσεις το ύψος της κάλυψης κατά αντικείμενο και στο σύνολο που σου προσφέρει τα ασφαλιστήριο σου και να ζητήσεις να εξασφαλίσεις κάλυψη στην πλήρη αξία πληρώνοντας επιπρόσθετο ασφάλιστρο. Αν επιθυμείς, μπορείς να ζητήσεις ευρύτερη κάλυψη, γνωστή ως «κάλυψη έναντι όλων των κινδύνων». Αν ασφαλίζεις κοσμήματα αξίας, ρολόγια, πίνακες ζωγραφικής, γούνες και άλλα παρόμοια αντικείμενα, σου συνιστούμε, αν δεν το έχει ήδη κάνει η ασφαλιστική εταιρεία στην οποία αποτείνεσαι για ασφάλιση, να ετοιμάσεις ένα λεπτομερή κατάλογο με την περιγραφή των αντικειμένων και αποδεικτικά στοιχεία για την αξία τους, που να επιβεβαιώνονται από εκτιμήσεις ειδικών. Αυτό διευκολύνει τόσο εσένα όσο και την ασφαλιστική εταιρεία, σε περίπτωση απώλειας ή ζημιάς, αφού με αυτό τον τρόπο δεν θα αμφισβητηθεί η αξία τους. Μία εισήγηση επίσης είναι να φωτογραφήσεις τα πολύτιμα αντικείμενα και να δώσεις αντίγραφα των φωτογραφιών στην ασφαλιστική εταιρεία σου. Αυτό θα σου αποβεί πολύ χρήσιμο σε περίπτωση κλοπής.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΚΑΤΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΜΟΥ;
Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να ενημερώνεις την ασφαλιστική εταιρεία σου για τυχόν αύξηση του περιεχομένου, αλλαγή στη χρήση του σπιτιού σου, επεκτάσεις ή επιδιορθώσεις που θα κάνεις στο κτίριο και που πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΖΗΜΙΑΣ;
 • Να επικοινωνήσεις αμέσως με την ασφαλιστική σου εταιρεία και να ζητήσεις καθοδήγηση. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό να ακολουθήσεις τις οδηγίες στο ασφαλιστήριο σου, έχοντας επιπρόσθετα υπόψη τα πιο κάτω:
 • Αν πρόκειται για φωτιά, ειδοποίησε την πυροσβεστική υπηρεσία.
 • Αν πρόκειται για κακόβουλη ζημιά ή κλοπή, ειδοποίησε την αστυνομία.
 • Μην προχωρήσεις σε επιδιόρθωση οποιασδήποτε ζημιάς και μην πετάξεις οποιοδήποτε αντικείμενο που έχει υποστεί ζημιά πριν γίνει επιθεώρηση από την ασφαλιστική σου εταιρεία και μετά από συνεννόηση με αυτή. Αν χρειαστεί να κάνεις οποιεσδήποτε προσωρινές επιδιορθώσεις, για να μην επεκταθεί ακόμη περισσότερο η ζημιά, φύλαξε τις σχετικές αποδείξεις.
 • ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥ;
  Το ασφαλιστήριό σου ισχύει συνήθως για ένα χρόνο. Η ασφαλιστική εταιρεία δηλαδή αναλαμβάνει, αν υποστείς ζημιά κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, να σε αποζημιώσει μέχρι το ύψος του ασφαλισμένου ποσού. Συνεπώς, από τη στιγμή που υποβάλλεις μια απαίτηση, το ασφαλισμένο ποσό μειώνεται για την υπόλοιπη χρονική περίοδο που ισχύει το ασφαλιστήριο κατά το ποσό της πληρωθείσας αποζημίωσης. Θα πρέπει να το επαναφέρεις στο αρχικό ποσό που ήταν ασφαλισμένη η περιουσία για να διατηρείς το ύψος του ασφαλισμένου ποσού στην πραγματική αξία της περιουσίας σου για τη υπόλοιπη περίοδο του ασφαλιστηρίου σου πληρώνοντας το ανάλογο ασφάλιστρο. Σημείωσε ότι υπάρχουν ασφαλιστήρια που προβλέπουν αυτόματη επαναφορά του ασφαλισμένου ποσού μετά την πληρωμή οποιασδήποτε αποζημίωσης και άλλα όχι. Διάβασε το ασφαλιστήριό σου, κι αν ισχύει το δεύτερο, θα πρέπει να ζητήσεις επαναφορά του ασφαλισμένου ποσού στο ύψος πριν συμβεί η ζημιά.